In dit blog: wat heeft de directie nodig om betere beslissingen te nemen?

Contractuele verplichtingen. Huurovereenkomsten. Afspraken rondom betalingstermijnen. Als het gaat om deze en andere juridische aspecten, wil je als managementteam altijd kunnen terugvallen op relevante en actuele informatie. Bij het nemen van weloverwogen strategische beslissingen is voor steeds meer bedrijven legal software een betrouwbaar en onmisbaar hulpmiddel.

Solide, betrouwbaar en stabiel

Legal software is een probaat middel om medewerkers te bevrijden van langdurige, repetitieve werkzaamheden. Een goed voorbeeld is het gedetailleerd vergelijken van contracten: waar medewerkers daar voorheen urenlang mee bezig waren, doet legal software dat in een handomdraai. Daar komt bij dat deze geavanceerde technologie, zoals bijvoorbeeld het bedrijf Legal Wing die aanbiedt, ook absoluut betrouwbaar is. “Natuurlijk zijn juridisch medewerkers dat ook. Maar je kunt je afvragen: als iemand gedurende een hele werkdag geconcentreerd naar een beeldscherm tuurt, hoe scherp ben je dan nog? Dat nadeel heeft software niet”, zegt managing director Bart-Jan van Dijk van Legal Wing. Waar tot enkele jaren geleden bij veel bedrijven nog een zekere scepsis bestond ten aanzien van legal software, is er nu volgens hem langzaamaan een kentering merkbaar: “Wij bespeuren een toenemend vertrouwen in legal software, steeds meer bedrijven onderkennen de toegevoegde waarde ervan. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want deze AI-software is betrouwbaar, veilig én stabiel. Alle bestaande contracten worden razendsnel geanalyseerd op risico’s. Vergelijk het met de APK-keuring voor je auto, maar dan voor je bedrijf. Net zoals een APK-keuring een actueel beeld geeft van de technische staat van je auto, zo gaan wij met onze Legal Analytics na in hoeverre je contracten nog in orde zijn. Wij noemen deze informatie Legal Business Intelligence. ”

Objectieve uitkomsten

Bart-Jan is verheugd dat het werken met legal software bij steeds meer bedrijven ingeburgerd raakt: “De objectieve uitkomsten van onze contractanalyse-software vormen een solide basis voor het nemen van weloverwogen strategische beslissingen. Bedrijven leren daardoor ook om veel kritischer naar hun juridische processen te kijken. Neem nou het aangaan van bepaalde, jaarlijks terugkerende betalingsverplichtingen, bijvoorbeeld voor een duur abonnement. Voorheen keek daar misschien niemand naar om, omdat zo’n contract vaak ergens op een server stond opgeslagen. Maar na een grondige contractanalyse rijst wellicht de fundamentele vraag in hoeverre dat abonnement nog wel nodig is. Wanneer dit een klein aantal contracten betreft, zijn de risico’s vaak nog te overzien. Maar wanneer er een grote hoeveelheid contracten gesloten is, heeft niemand daar zicht op. Het is juist dat soort kennis dat voor een managementteam cruciaal is voor het nemen van betere en meer gefundeerde beslissingen.”

Neem betere beslissingen

Legal Business Intelligence door inzet van Legal Analytics helpt je bedrijf om betere en meer weloverwogen beslissingen te nemen. Klinkt je dit interessant in de oren? Neem dan contact op.