‘Bedrijfsjuristen weer laten vliegen, daar word ik blij van’

Marije van Akkerveeken, partner bij Legal Wing, vertelt in deze blog over haar drive om bedrijfsjuristen te laten excelleren in hun vak. Door de inzet van legal tech krijg je als jurist in het bedrijfsleven weer de tijd om op strategisch-juridisch niveau te adviseren. En daar is het je toch allemaal om begonnen?

Onlangs schreef ik een blog waarbij ik terugblikte op mijn carrière. Die blog ging vooral over de rol van vrouwen in het zakenleven, maar zo al terugblikkend, werd ik me er ook weer even bewust van waarom ik doe wat ik doe bij the ROOM en Legal Wing. Laat ik vooropstellen: mijn tijd bij CMS in Amsterdam was super leerzaam. Het werken bij zo’n gerenommeerd advocatenkantoor is een van de beste leerscholen voor elke startende jurist. Als je ergens leert hard en secuur te werken, is het daar wel. Toch begon het te kriebelen. Ik zag mezelf liever aan de andere kant van de tafel zitten, het bedrijfsleven in. Ik wilde meer strategisch met de business bezig zijn, voorbij het juridisch-adviserende perspectief. Wellicht herkenbaar….

Die wens zorgde ervoor dat ik de overstap maakte naar Sanoma, waar ik in eerste instantie als senior legal counsel verantwoordelijk werd voor de Nederlandse digitale business en M&A en later voor de Oost-Europese business. Daar merkte ik dat je als jurist ook heel erg als vertrouwenspersoon fungeert in zo’n bedrijf. Dat is ontzettend leuk, maar dat maakte dat ik overstelpt werd met werk. En dan bedoel ik het soort werk dat niet direct de reden was om de overstap te maken van de advocatuur naar het bedrijfsleven. Ik ging weer steeds meer dingen op het juridische vlak doen, en voor ik het wist was de bijzaak hoofdzaak geworden. Dat maakte dat ik niet dat kon doen waar mijn hart lag, namelijk mijn kennis en expertise inzetten om het bedrijf verder te helpen. Op juridisch maar ook strategisch vlak.

Dat ik nu mijn plek heb gevonden bij the ROOM en Legal Wing is dan ook geen toeval. Bij the ROOM kan ik een enorme bijdrage leveren met mijn ervaring in M&A, bij Legal Wing kan ik mijn ervaring als legal counsel kwijt. Zo kan ik bedrijfsjuristen helpen vliegen, helpen excelleren in hun vak. Door de inzet van legal tech krijgen ze weer tijd om op strategisch-juridisch niveau te adviseren. Zo kunnen juristen focussen op hun hoofdtaak, op dat waar ze goed in zijn: organisaties behoeden voor juridische risico’s. Natuurlijk blijf je als jurist ook de vertrouwenspersoon. Maar met Legal Tech als middel heb je tijd voor beide. Daar word je toch blij van?

Ook weer strategisch adviseur worden?

Door slimme software in te zetten worden risico’s en kansen inzichtelijk én wordt de jurist weer strategisch adviseur. De mogelijkheden zijn er. Je hoeft ze alleen maar te benutten. Meer weten? Neem dan contact op.