De duurzame, vitale jurist

Duurzaamheid is een hot topic. Het zorgelijke rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, dat vorige maand uitkwam, zal niemand ontgaan zijn. Maar duurzaamheid gaat over meer dan het klimaat, als je het Marije van Akkerveeken, partner bij Legal Wing, vraagt. Waarom ook duurzame inzetbaarheid van mensen onze aandacht verdient, vertelt Marije in deze blog.

Duurzaamheid gaat niet alleen over het klimaat, het gaat ook over mensen. Mensen duurzaam inzetten zorgt ervoor dat ze gemotiveerd, betrokken en productief blijven. Fijn voor hen, fijn voor de werkgever. Waarom zou je mensen heel veel relatief dom uitzoekwerk laten doen als dat ook door software gedaan kan worden? Waarom zou je ze steeds dezelfde handelingen laten uitvoeren als je daar technologie voor kan inzetten? Door legal tech kun je vele malen sneller, nauwkeuriger en efficiënter contracten analyseren en vergelijken dan een hele batterij juristen dat ooit voor elkaar gaat krijgen.

Meer werk verzetten met minder handen, dat is toch wel de simpelste weg naar duurzaam presteren. Is het het Ei van Columbus? Is het de oplossing voor alles? Nee, zeker niet. Maar door de werkdruk te verlagen, krijgen je juristen weer de rust en de ruimte om op strategisch niveau te opereren, in plaats van operationeel te reageren. Zoals Droomfabriek-partner Tjerk Lerou zei, tijdens ons gesprek: ‘Laat bedrijfsjuristen weer dromen over waar ze blij van worden, waarom ze ooit rechten zijn gaan studeren, en laat ze die dromen vervolgens concrete handen en voeten geven. Je werk moet immers leuk zijn en energie geven, toch?’

Als het tijdrovende werk door software wordt gedaan, kun je als bedrijfsjurist direct naar de kern, het hart van je vakgebied: op strategisch niveau juridisch advies uitbrengen. Zo kun je ook veel meer in het hier en nu leven, in plaats van continu het hoofd te moeten bieden aan die ratrace, aan de druk om een goed resultaat neer te zetten. Ik zou zeggen: spring op je fiets en geef de savanne het nakijken. De mogelijkheden zijn er. Je hoeft ze alleen maar te benutten.

Ook weer strategisch adviseur worden?

Door slimme software in te zetten worden risico’s en kansen inzichtelijk én wordt de jurist weer strategisch adviseur. De mogelijkheden zijn er. Je hoeft ze alleen maar te benutten. Meer weten? Neem dan contact op.