De jurist van morgen? Dat is een strategisch adviseur

De laatste jaren zien we grote advocatenkantoren zeggen dat ze strategisch adviseur zijn. Doen ze dan geen juridisch werk meer? Zeker wel, want dat blijft de basis. Maar een jurist weet zoveel meer dan alleen de juridische waarheid. Wat te denken van de Legal Counsel die businessmogelijkheden wél concreet benut?

Gebruik legal als strategische basis

Jij weet, vanuit je rol als Legal Counsel op juridisch vlak minstens net zo veel als advocaten. En je bent ook nog eens expert binnen jouw organisatie. Jij bent de vertrouwenspersoon en de vraagbaak op juridisch vlak. Daarnaast ben jij dus ook strategisch adviseur. Toch zien we vaak dat de juridische afdeling onbemand is. Een vreemde zaak als je het ons vraagt. Deze afdeling wordt vaak aan de kostenkant ingedeeld, terwijl deze ook aan de opbrengstenkant zou moeten zitten. Als strategisch adviseur ben je namelijk voor beide kanten bezig. En strategie? Dat gaat uiteindelijk natuurlijk over risico’s, over kansen identificeren en deze concreet weten te maken.

Veel meer dan legal

Zo hoorden we laatst van een juridische afdeling die van honderden contracten te zien kreeg wat de jaarlijkse kosten waren. Alleen was de juridische grond, die bestaat uit de contractuele verplichtingen, voor deze kosten niet inzichtelijk. Feitelijk kwam de werkwijze neer op de gedachte ‘we hopen maar dat we niet te veel betalen’. Door geautomatiseerde contractanalyse konden deze contracten en afspraken in een mum van tijd geanalyseerd worden. Dit zorgde voor aanpassingen in administratieve systemen, sales processen en de standaard inkoopcontracten. Door de contractuele afspraken te matchen aan de huidige administratieve waarden, werd een werkkapitaalbesparing van bijna 40% gerealiseerd. En dat met minimale inspanning en maximale exposure van het Legal Team.

Legal Business Intelligence

Kijk, en dat noemen wij nu Legal Business Intelligence. Door slimme software in te zetten worden risico’s en kansen inzichtelijk én wordt de jurist naast een fee burner een strategische fee earner. Meer weten? Neem dan contact op.