Due Diligence is veel meer dan een momentopname met Legal Tech

Due diligence of vendor due diligence. Vaste prik bij een fusie of overname. Het brengt niet alleen een enorme werkdruk met zich mee voor advocaat en organisatie, het zorgt ook nog voor een flinke rekening die zich op termijn moet terugbetalen. Wat als je deze werkdruk weg kan nemen en tegelijkertijd zorgt voor meer inzicht in risico’s en kansen? Marije van Akkerveeken, partner bij Legal Wing, denkt dat de wereld er dan een stuk leuker uit gaat zien…

Mens versus machine

Wat ons betreft zijn we al lang voorbij de discussie of kunstmatige intelligentie betrouwbaar of geschikt is voor juridisch werk. Legal Tech is bij uitstek geschikt om repeterend, commoditized werk uit te voeren. Het zorgt voor meer snelheid, nauwkeurigheid en lagere juridische kosten. Maar dit zijn slechts minimale motivaties om AI-based contract review software in te zetten voor due diligence. Dit is hoe ik naar het proces kijk.

Budget driven of risk driven?

Voorafgaand aan een (vendor) due diligence wordt in overleg met de advocaat een scope bepaald. Die scope wordt vaak om budgettaire redenen beperkt tot een top 10. Waarom laat je de scope niet bepalen door potentiële risico’s? Dat is toch waar je uiteindelijk high-end juridisch advies van de advocaat over wil?

Direct naar het hart van je vakgebied

Stel je eens voor dat we beginnen met een volledige (geautomatiseerde) contractanalyse, niet van de top 10 alleen, maar over álle contracten. Dan weet je precies welke afspraken zijn gemaakt, of juist niet zijn gemaakt. Daarmee weet je dus ook waar mogelijke issues naar voren kunnen komen. Hoe eerder je deze ‘red flags’ aan het licht brengt, hoe eerder je hierop actie kan ondernemen. Dat is waar je je advocaat op aanstuurt en advies over vraagt. Andersom betekent dit ook dat je in een aankoopproces in een eerder stadium onderhandelingen kan afbreken, in plaats van achteraf een oordeel te vellen op basis van een due-diligence-rapport waar al ruim zes weken aan is gewerkt.

Benut ook zeker je kansen

Due diligence is veel meer dan een momentopname waarin juridische risico’s naar voren komen. Het biedt ook zicht op toekomstige cashflows en op kansen voor sales, een efficiëntere inkoop et cetera. Als je kunstmatige intelligentie slim inzet, levert het ook post-merger veel concrete informatie op. Aan de hand van onze dashboards, gebaseerd op de afspraken in alle contracten, is direct inzichtelijk waar je afzetmarkt zicht bevindt, wie je grootste klanten en leveranciers zijn in volume of prijs, wat de looptijden of opzeggronden zijn en welke contracten je dus per direct wilt beëindigen. Ze geven ook inzicht in waar de hoogste risico’s in aansprakelijkheid zitten en of deze in verhouding zijn met de contractwaarde. Informatie waar jouw management heel blij mee gaat zijn, omdat het direct commerciële kansen boven tafel brengt. En het is toch zonde om dat te laten liggen?

Duurzaam presteren

Ik heb het al eerder gehad over duurzame inzetbaarheid van mensen. Wat mij betreft is dit niet alleen een proces versnellen en tijd overhouden, maar het verplaatsen van focus waardoor resources efficiënter ingezet worden. Ik ben ervan overtuigd dat advocatenkantoren hun aanstormende talenten in hun kracht moeten zetten. Dat is niet met dom uitzoekwerk, daarover zal geen discussie bestaan. Dankzij legal tech kunnen ook zij direct bezig met contracten analyseren, vergelijken en adviseren. En dat leidt weer tot vitale juristen en organisaties. Dat willen we toch allemaal?

Ook weer strategisch adviseur worden?

Door slimme software in te zetten worden risico’s en kansen inzichtelijk én wordt de jurist weer strategisch adviseur. De mogelijkheden zijn er. Je hoeft ze alleen maar te benutten. Meer weten? Neem dan contact op.