Hoe je als legal óók de strategische spin in het web bent
Door slimme inzichten die legal business intelligence biedt, kun je als legal counsel ook andere disciplines en afdelingen aansturen. Zo ben je niet meer het ‘manusje-van-alles’, die achteraf en ad hoc ergens iets van moet vinden, maar positioneer je je als strategische spin in het web van de onderneming. Marije van Akkerveeken, partner bij Legal Wing, vertelt in deze blog hoe je deze omslag maakt.
Terugkijkend zijn er een aantal tools die in de begintijd van mijn carrière een groot verschil hadden kunnen maken. Dan heb ik het enerzijds over contract-generation-tools of, zo je wilt, contract drafting. Dat maakt het zo veel gemakkelijker om tegen de sales- of de HR-afdeling te zeggen: mensen, dit is een goede template, als iemand echt een heel groot probleem heeft met bijvoorbeeld artikel 1 dan kun je dit als alternatief voorschotelen, en mocht je er écht niet uitkomen dan mag je me bellen. Dat had me zo veel tijd gescheeld.
Anderzijds had ik graag een goed opslagsysteem gehad. Daar werd toen al wel mee gewerkt, maar dat was lang niet zo geavanceerd als nu. Wat je wil, is een systeem waar je heel makkelijk en snel doorheen kan vlooien, op zoek naar dwarsverbanden of to-do-lijstjes. Door zo’n opslagsysteem – of dat nu Dropbox is of SharePoint of iets anders – met kunstmatige intelligentie te combineren, kun je veel beter plannen. Als je bijvoorbeeld nu al weet dat in het derde kwartaal van volgend jaar zeshonderd contracten aflopen, dan kun je daar op voorsorteren. Zitten daar contracten tussen waar we iets of juist niets meer mee willen? Dat plant veel beter, en voorkomt dat je aan het eind van het tweede kwartaal ineens allerlei mensen aan je bureau hebt staan die allemaal nú iets van je willen.
Het hebben van inzicht levert je nog meer op. Als je weet dat er in een bepaalde regio bijvoorbeeld twintig contracten lopen, terwijl tien ook voldoende is, kun je dat proactief bij afdelingen of managers aangeven. Als er tien contracten kunnen worden geschrapt, kun je jezelf als jurist terugverdienen. Zo kun je dankzij legal tech niet alleen je werkende leven leuker maken, maar ook op heel andere momenten en manieren iets toevoegen wat tot op heden eigenlijk niet mogelijk was. Wij noemen dat ‘legal business intelligence’.
Legal business intelligence zorgt bovendien voor werkverlichting. Zo kun je als legal counsel bijvoorbeeld bij sales aangeven welke clausules in welke standaardcontracten altijd onderwerp van onderhandeling zijn en dat het wellicht beter is zo’n clausule in het standaardcontract te wijzigen. Wij registreren alles voor de klant, daardoor maken wij dingen inzichtelijk en op basis daarvan komen andere afdelingen weer verder. Om het echt in je voordeel te laten werken, moet je kleine stapjes vooruitzetten en leren van wat je tegenkomt.
Doordat je andere afdelingen helpt om hun werk efficiënter uit te voeren, komt er ook minder ad hoc op het bordje van de legal counsel terecht. Zo krijg je meer tijd krijgt om strategischer te werk te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van prognoses over kosten en baten, het voorspellen van welke contracten je gaat kwijtraken, het zien van besparingsmogelijkheden, en inzicht in waar wellicht iets opgezegd kan worden omdat het niets oplevert of overbodig is.
Legal business intelligence biedt de legal counsel handvatten om tot strategische inzichten te komen en daarmee proactief anderen te adviseren. Daar ligt verdraaid veel meerwaarde voor een organisatie en dat maakt het werk voor de legal counsel een stuk leuker.
Ook weer strategisch adviseur worden?
Door slimme software in te zetten worden risico’s en kansen inzichtelijk én wordt de jurist weer strategisch adviseur. De mogelijkheden zijn er. Je hoeft ze alleen maar te benutten. Meer weten? Neem dan contact op.