Zo wordt het contractreviewproces weer leuk

Het contractreviewproces is een tijdrovend – en vaak geestdodend – werk. In deze blog legt Marije van Akkerveeken, CEO van Legal Wing, hoe legal tech het contractreviewproces weer leuk maakt, zodat je als jurist weer kunt doen waar je hart ligt: strategisch advies geven.

Blok aan het been

Een paar weken geleden sprak ik een zakenrelatie. Een vrouw van de wereld, werkt bij een grote corporate en houdt zich bezig met grote aanbestedingsprocedures. Een prachtige job, maar zoals bij de meeste banen zitten ook hier aspecten aan die minder leuk zijn. ‘Marije’, verzuchtte ze: ‘Die tendercontracten zijn een blok aan mijn been.’ Ik begrijp dat wel, tendercontracten zijn over het algemeen grote, logge documenten van honderden pagina’s, die vrijwel hetzelfde zijn. Om dan op zoek te gaan naar die paar afwijkingen, en om alle essentiële bepalingen overzichtelijk weer te geven in een rapportage, ik moet er niet aan denken. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik al die multomappen zat door te spitten en geloof me, dat was niet de meest inspirerende periode van mijn carrière.

Contractreviewproces

Ik deelde mijn ervaring met haar: ‘Al dat ge-heen-en-weer kan veel efficiënter.’ Zes documenten van honderd pagina’s openen, doorlezen, op zoek naar dat ene artikel, vergelijken met de bepaling in dat andere contract, dat vergt veel tijd voordat je werkelijk met je kwaliteiten als jurist aan de slag kan. Als je al dat geblader en gezoek door software laat uitvoeren, wordt het contractreviewproces een stuk sneller en daarmee ook vele malen leuker. Door software in te zetten weet je in no time welke informatie je nodig hebt, en waar het staat, in welk document en op welke pagina. Dat kan zelfs automatisch worden ingevuld op de juiste plek in de interne overzichtsrapportage van een of meer overeenkomsten.

Focus op de kern van je werk

Zo heb ik in ieder geval een zakenrelatie blij gemaakt, en dat is waar ik mijn bed voor uitspring. Software inzetten waardoor het werk weer leuk wordt en jij je weer kunt focussen op de kern van je werk in plaats van je tijd te verdoen aan zinloos uitzoekwerk.

Nieuwsgierig?

Wil je net als ik ook weer dat gevoel van vrijheid en rust ervaren? Doen waar je hart ligt, zelf je tijd indelen en genieten van het feit dat je iets toevoegt aan deze wereld? Laat je dan door onze blogs inspireren. Dat kan door ons op LinkedIn te volgen of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

Wil je nu al met slimme software risico’s en kansen inzichtelijk maken én weer strategisch adviseur worden? De mogelijkheden zijn er. Je hoeft ze alleen maar te benutten. Meer weten? Neem dan contact op.